Hoe ontstaat mos op je dak?
Alle dakbedekkingen komen vroeg of laat in aanraking met algengroei, mos- of korstmosvorming.
Geen enkel dak is vrij van plooien of scheurtjes en deze oneffenheden zijn ideaal voor stofdeeltjes of levende organismen om zich vast te hechten. Na verloop van tijd is groene groei op dakpannen dus heel normaal.
Een groene aanslag op het dak is trouwens meestal een voorbode van mos.
Verschillende factoren zijn hier de oorzaak van. De oriëntatie van je dak speelt hierbij zeker een rol.
Hoe minder zon, hoe meer kans op mos. Mos groeit in schaduw, want daar blijft de ondergrond het vochtigst. Daarenboven kunnen mossen niet goed tegen hoge temperaturen, ze verbranden dan.
Lange periodes van regen, daken waar weinig zon aan kan, veel vegetatie rondom het huis, plaatsen met hoge luchtvervuiling, slecht aangelegde daken en oude daken werken mosvorming in de hand.
De hellingsgraad van je dak speelt ook hierbij een rol: steile daken zijn minder gevoelig voor algenvorming, omdat regenwater beter afvloeit en de dakpannen schoonspoelt.
Op daken met een vlakke hoek, kan het water blijven stilstaan en kunnen vuil en plantensporen achterblijven en hoe groter de kans op mosvorming.
Om mosvorming te vermijden moet je ervoor zorgen dat het dak na een regenbui kan opdrogen.
Ook het materiaal van het dak heeft een invloed op mosvorming: hoe ruwer en poreuzer een oppervlak is, hoe beter de sporen zich hechten.
Dakpannen van beton zijn grover dan die van klei of leisteen en hebben daardoor de neiging om algen te vormen. Geglazuurde tegels kunnen het natuurlijke vergroeningsproces extra vertragen.
Wat doet mos met je dak?
Mos en vuil verstoppen je dakgoten en je regenput en zo kan het water dus minder goed weglopen.
Het milieu heeft ook trouwens baat bij een proper dak. Indien je gebruik maakt van regenwater, raakt dit ook sterk vervuild door het mos en kan je dit namelijk niet gebruiken.
Een bemost dak ziet er meestal niet netjes uit. Mos kan je dak aantasten: het verhoogt het risico op barsten in de dakbedekking bij vorstweer (de fijne wortels van het mos zitten vol water en gaan tot diep in de dakpannen). Het mos bedekt eventuele schade aan je dak, je merkt bijvoorbeeld schade aan je pannen niet eens op. Verder kunnen houten daken enorm worden aangetast: water leidt tot rotte plekken, er ontstaat schimmel en schimmelaantasting. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van het dak, maar ook voor de gezondheid van de bewoners.
Hoe kan je je dak beschermen tegen mos?
Een nieuwe, extra beschermlaag aanbrengen op je dak stelt de mosvorming een beetje uit.
Je kan ook een anti-mos primer en anti-mos product aanbrengen.
Al deze voorgestelde middelen zijn echter maar preventief.
Je kan je dak ook zelf ontmossen, maar we raden dit ten sterkste af, want je hebt al heel specifieke tools nodig (kans op beschadiging van je pannen is heel groot) en op en dak werken is niet zonder risico’s! Begin er zelf dus niet aan! Laat ons dus je dak ontmossen!
Je dak laten ontmossen door DB Dakwerken Brugge
Contacteer ons om je dak te laten ontmossen. Wij hebben de specifieke tools, vakkennis, middelen en mensen om je dak te ontmossen. Begin er zelf niet aan. Dit is een veel te zware en gevaarlijke klus. Reken op ons! Geef ons een seintje. We zijn er voor u.