Storm Ashley, storm Louis, storm Jocelyn,...Wat zal de volgende zijn? Hevige stormen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan daken. Dakpannen die wegvliegen, lekkages die ontstaan en zelfs structurele schade zijn enkele mogelijke gevolgen. Better safe than sorry: dit is wat je moet doen wanneer je dak stormschade heeft opgelopen.
Beoordeel de schade
Begin met een visuele inspectie van je dak vanop de grond. Zoek naar losse of ontbrekende dakpannen, scheuren in de dakbedekking en schade aan de dakgoten. Controleer zeker ook of er binnenshuis signalen zijn zoals vochtplekken op het plafond of de muren. Kruip niet zelf je dak op wanneer het onveilig is.
Maak het dak tijdelijk waterdicht
Bij ernstige schade moet je voorkomen dat er nog meer water binnenkomt. Dit doe je door de openingen of gaten tijdelijk af te sluiten met een zeil. Zorg dat het zeil stevig vastzit zodat het niet kan loswaaien bij nieuwe windstoten.
Schakel een professional in
Om je kapotte dak weer volledig op te knappen zijn vaak gespecialiseerde reparaties nodig. Neem contact op met een Dakdekker Brugge voor een grondige inspectie van het dak en de herstelwerkzaamheden. Communiceer duidelijk wat je tijdens je eigen inspectie reeds hebt opgemerkt. Zo kan de dakwerker meteen gericht te werk gaan.
Neem contact op met je verzekeraar
Stormschade valt vaak onder je woonverzekering (ook wel brandverzekering genoemd). Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeringsagent. Maak foto’s waarop de schade goed zichtbaar is om als bewijs mee te sturen. Vraag de dakwerker om een offerte op te stellen van de reparatiekosten.
Voorkom verdere schade
Stormschade kan problemen opleveren die langduriger zijn dan enkel een binnenshuise regenbui. Denk maar aan vocht in de isolatie of houtrot. Reageer daarom snel en laat niet te veel tijd verstrijken voordat je het dak laat repareren. Op tijd ingrijpen zal je kosten besparen voorkomt bovendien nog meer schade aan je dak en woning.
Overweeg preventieve maatregelen
Frank Deboosere kan veel dingen, maar het weer bepalen is daar niet één van. Stormen kunnen dus niet worden voorkomen. Wel kun je maatregelen nemen om de kans op schade te verkleinen wanneer een storm komt opzetten. Laat bijvoorbeeld regelmatig je dak inspecteren, vooral na een storm. Zorg dat de dakpannen goed vastzitten en dat er geen bladeren in de dakgoten liggen. Bij oudere daken kan versteviging nodig zijn en is een renovatie aan te raden op termijn.
Een storm kan soms onverwacht veel schade veroorzaken. Door snel en effectief te handelen, voorkom je bijkomende problemen en is je dak spoedig weer de oude. Heb je twijfels over de ernst van de schade of zit je met vragen? Neem contact op met een professional en laat je adviseren.